Tuesday, May 8, 2012

Text - Kunst in Limburg publicatie - Bio (2008-2012)


Biografie:
Vanuytrecht Tom, °1982, Hasselt
De vorige tekst op de site van K.I.L. over Vanuytrecht focuste zich vooral op de periode tijdens en net na zijn studietijd, de werken komen allemaal voort uit de periode van 2006 tot 2008. Deze biografie zal zich meer richten op het tweede deel van zijn beeldend werk, de periode van 2008 tot op heden. Een periode die sterk in verband staat met de oprichting van de Vonk ateliers in Hasselt (2009-2010), waarvan hij één van de oprichters is.
De expo “Eat Your Waffles” (2008), is voor hem een kantelpunt geweest in zijn idee over hoe kunst zich op verschillende plateaus kan manifesteren. De expo werd gerealiseerd door een sterke D.I.Y. aanpak, waar samenstelling van de kunstenaars, locatie, en communicatie volledig werd opgezet door de kunstenaars zelf zonder in te boeten aan de kwaliteit van de tentoonstelling. Uit dit principe is ook Vonk ontstaan en het heeft ook als de basis voor zijn verdere werkwijze gediend. 
Hoewel er in 2009 en 2010 een aantal belangrijke expo’s plaatsvonden zoals bv. “de Keuze van Koen van den Broek” - Indian Caps en“Testing Grounds” - Kunstencentrum België, beschouwt Vanuytrecht de expo “Geomanic” (2011) bij galerie Marion De Cannière in Antwerpen, als het vertrekpunt voor de 2de periode binnen zijn werk. “De eerste ervaring binnen een galerie omgeving waar de focus helemaal op het werk zelf viel, geen afleiding/veiligheid die een groepsexpo soms kan brengen”. “De combinatie van tekeningen en video werkte zeer goed binnen de witte muren van de galerie, de vleeskleur van de video explodeerde van het scherm in deze zwart/wit omgeving”. Ook rond deze tijd was er de start van de blogspot die Vanuytrecht gebruikt om zijn beeld en tekst materiaal publiek te maken. (http://vanuytrechttom.blogspot.com/)
De tweede expo in de lijst was zijn totaalopstelling binnen de groepsexpo “Sousvoir” (2011) in Hoegaarden. Het werk "Haunting The Chapel", een combinatie van installatie, lichtsculptuur, geluid en video was een totaalopstelling in de St.-Servaes kapel te Rommersom. Het hoofdmotief binnen dit werk was het aankaarten van leegstaande ‘religieuze’ panden, die onder druk van ‘cultuur’ zouden moeten opgeleverd worden voor een niet strak gedefinieerde herbestemming. “Religie zit aan het einde van zijn latijn alsook kunst, maar in kunst heb ik tenminste nog een gram geloof dat het voor iets goed zou kunnen dienen.” In dit werk komt opnieuw de sterke beïnvloeding door zijn achtergrond in muziek naar boven. Het werk kan gezien worden als oa. een eerbetoon en bijdrage aan de strijd die de Black Metal beweging al jaren voert tegen het ‘heilige christendom’.
In deze lijn van muziek als inspiratiebron beschouwt Vanuytrecht zijn manier van werken ook als die van een ‘One Man Band’. “Mijn werken zijn de nummers en mijn expo’s de ep’s of albums”. “De manier van verzamelen/samenstellen om een werk te maken of werken te combineren tot een totaalexpo, lijkt sterk op de manier waarop een plaat tot stand komt.” “Je hebt -indien de omstandigheden het toe laten- als kunstenaar volledige controle tijdens het denk- en productieproces. Eénmaal ‘de plaat uit is’, is het ook uit met de controle.”
De laatste tentoonstelling die hier van belang is, is de Vonk expo die onder de grotere noemer van het kunstenfestival “Alternate Current” (2011) op de Gelatine Site, in Hasselt is doorgegaan. Op deze expo is de licht/geluidsculptuur: ‘White Metal Series / Icon one -  Excavation of Modern Tirany" (2011) van de "Haunting The Chapel" expo, herwerkt tot een mobielere versie getiteld: “White Metal Series / Paradox of the Untold” (2011). Op deze expo stond het werk in verband met de allereerste fotoreeks van Vanuytrecht getiteld: “Trve Back Metal (Series Vol. 1)” (2011) een reeks van foto werken die ook sterk in verband staan met invloeden uit de muziekwereld.
(Voor een volledige lijst van expo’s, C.V. en foto/video zie http://vanuytrechttom.blogspot.com/)
Toekomstplannen zijn reeds in de maak. “Ik heb net een groot tekenproject afgerond voor een wildcard documentaire over de ‘menselijke kant achter de Large Hadron Collider’ in opdracht van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Deze zou zeer binnenkort in premiere moeten gaan.” Ook zijn er verschillende expo’s onder de noemer van “Manifesta 2012”, zoals een deelname aan het “Open Circuit Extended” programma van Kunstencentrum België, een expo door Arté21 en de 2de jaarlijkse Vonk expo die tegen de finissage zou moeten plaatsvinden. “Voor de Vonk expo gaan we ons focussen op productieprocessen binnen het atelier”. “Vonk als een soort van kunstfabriek, om zo te komen tot een meer documentaire expo vorm, in tegenstelling tot de expo vorig jaar waar we puur het werk lieten zien.” 
Op de vraag of er nieuw werk te zien zal zijn wordt lachend gereageerd. “Vermits het mijn laatste jaar in Vonk is ben ik begonnen aan de bouw van mijn eigen atelier/huis waar redelijk veel tijd in kruipt.” “Meestal probeer ik bij elke expo zeker één nieuw werk te tonen, maar door tijdsgebrek en kostprijs van deze werken heb ik besloten dat deze werken even gaan moeten renderen.” “Wel ben ik bezig aan een nieuw werk in opdracht van stad Hasselt, een publieke sculptuur die verband houdt met de herdenking van Pukkelpop 2011, ook hier zal behoorlijk veel werk inkruipen maar ik klaag niet..”

Short version and translation soon in the KIL publication.

No comments:

Post a Comment